Menu+

Przekąska – Kotleciki z soczewicy i szpinaku

Opublikowano 13 maja, 2015 w Przystawki i przekąski



SONY DSC

Pyszne i zdrowe kotleciki z soczewicy pyszne na ciepło i moim zdaniem jeszcze lepsze na zimno.

Składniki:
200 g czerwonej soczewicy
1 cebula
1,5 szkl wody
ostra papryka w proszku
sól, pieprz
100 g szpinaku
1 ząbek czosnku
1 łyżka masła
2 łyżki posiekanej pietruszki
1 jajko
bułka tarta do panierowania
olej do smażenia

Na patelni szklimy posiekaną drobno cebulę, dodajemy suchą soczewicę i chwilę podsmażamy mieszając. Zalewamy woda i trzymamy na ogniu aż soczewica wchłonie całą wodę i będzie miękka. Doprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryką. Odstawiamy do ostygnięcia. Na oddzielnej patelni podsmażamy na maśle posiekany szpinak z czosnkiem, po podsmażeniu odstawiamy do ostygnięcia. Wystudzoną soczewicę mieszamy ze szpinakiem i jajkiem oraz świeżą pietruszką. Formujemy kotleciki, panierujemy w bułce tartej i smażmy na złoty kolor z obu stron.
Podajemy z sosem lub jogurtem wymieszanym z koperkiem.
Smacznego !

Więcej przepisów na bazie polskich produktów znajdziecie w książce Tomasza Jakubiaka.

Jakubiak lokalnie

Print Friendly, PDF & Email



Zostaw Komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *