Pyszne i zdrowe kotleciki z soczewicy pyszne na ciepło i moim zdaniem jeszcze lepsze na zimno.
Składniki:
200 g czerwonej soczewicy
1 cebula
1,5 szkl wody
ostra papryka w proszku
sól, pieprz
100 g szpinaku
1 ząbek czosnku
1 łyżka masła
2 łyżki posiekanej pietruszki
1 jajko
bułka tarta do panierowania
olej do smażenia
Na patelni szklimy posiekaną drobno cebulę, dodajemy suchą soczewicę i chwilę podsmażamy mieszając. Zalewamy woda i trzymamy na ogniu aż soczewica wchłonie całą wodę i będzie miękka. Doprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryką. Odstawiamy do ostygnięcia. Na oddzielnej patelni podsmażamy na maśle posiekany szpinak z czosnkiem, po podsmażeniu odstawiamy do ostygnięcia. Wystudzoną soczewicę mieszamy ze szpinakiem i jajkiem oraz świeżą pietruszką. Formujemy kotleciki, panierujemy w bułce tartej i smażmy na złoty kolor z obu stron.
Podajemy z sosem lub jogurtem wymieszanym z koperkiem.
Smacznego !
Więcej przepisów na bazie polskich produktów znajdziecie w książce Tomasza Jakubiaka.