Pyszne polędwiczki zwijane z wędzonym boczkiem i majerankiem, z sosem z suszonych grzybów i kiszką ziemniaczaną pieczoną w pergaminie. Inspirowany przepisem Karola Okrasy z programu Kuchnia z Okrasą.
Składniki:
300 g ziemniaków
2 jajka
2 cebule
2 ząbki czosnku
1 pęczek szczypiorku
12 plastrów wędzonego boczku
100 ml śmietanki 30 % + 2 łyżeczki
50 g masła
0,5 l wywaru z gotowania grzybów
150 g ugotowanych suszonych grzybów
świeży majeranek
Ziemniaki ścieramy na tarce i odciskamy, nie wylewamy odciśniętego płynu, będzie potrzebna skrobia, która osadzi się na dnie. Do ziemniaków dodajemy 1 drobno posiekaną cebulkę i 1 czosnek. Dodajemy także jajka.Doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec dodajemy jeszcze 4-5 plastrów boczku, drobno posiekanych w paski, skrobię, świeży posiekany drobno majeranek i 2 łyżeczki 30 % śmietanki.
Na kwadratowy kawałek pergaminu wykładamy przygotowaną kiszkę i zwijamy ciasno jak cukierek, końce związujemy sznurkiem. Zabezpieczamy jeszcze całość owijając folią aluminiową. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok 20 – 30 minut.
Po wyjęciu z piekarnika obsmażamy kiszkę na patelni na złoty kolor z każdej strony.
Polędwiczkę nacinamy na spodzie i tniemy dalej odwijając ją, tak żeby powstał równy płat mięsa, w kształcie prostokąta. Oprószamy całą powierzchnię solą i pieprzem. Na polędwiczkę wykładamy plastry wędzonego boczku, w poprzek. Polędwiczkę zwijamy tak jak rozcinaliśmy. Następnie na polędwiczce zawijamy sznureczki w odstępach ok 2 cm od siebie, tak by potem powstały medaliony. Następnie kroimy polędwiczkę w plasterki pomiędzy sznurkami, tak by każdy sznurek był na środku medalionu.
Przygotowujemy sos. W rondlu szklimy drugą posiekaną drobno cebulkę i ząbek czosnku. Przez ten czas siekamy ugotowane grzyby. Wywarem z gotowania zalewamy zeszkloną cebulkę i czosnek. Dodajemy także posiekane grzyby. Gdy wywar się zagotuje słodką śmietankę, doprawiamy solą i pieprzem. Miksujemy blenderem na gładki sos. Na koniec dodajemy masło, i rozpuszczamy. Na końcu dodajemy drobno posiekany szczypiorek.
Na rozgrzanej patelni obsmażamy polędwiczki z każdej strony po 2 minuty, oprószając je solą i pieprzem.
Na talerze wykładamy polędwiczkę, pokrojoną w plastry kiszkę i polewamy sosem grzybowym.
Smacznego!