Pyszne, miękkie polędwiczki wieprzowe duszone w sosie ze świeżych borowików. Do tego kasza smażona z cebulką i boczkiem. W sam raz na rodzinny obiad.
Składniki:
1 polędwiczka wieprzowa
15 małych borowików
250 ml śmietanki 30 % (najlepiej łaciata)
2 woreczki kaszy gryczanej
1 duża cebula
100 g boczku wędzonego
sól, pieprz
1 łyżka masła
1 łyżka mąki pszennej
Oczyszczone borowiki kroimy na pół lub na 4 części razem z korzonkami. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i podsmażamy borowiki ok 10 minut na wolnym ogniu. Posypujemy 1 łyżką mąki i zalewamy śmietanką. Gotujemy chwilę aż sos zgęstnieje. Zestawiamy z ognia.
Polędwiczkę kroimy w 1 cm plastry, każdy rozbijamy lekko dłonią z obu stron. Solimy i pieprzymy. Podsmażamy polędwiczki po 2 minuty z każdej strony na sporym ogniu. Przekładamy do sosu z borowikami, przykrywamy i dusimy ok 15 – 20 minut. Doprawiamy w razie potrzeby sola i pieprzem.
W tym czasie wstawiamy kaszę gryczaną do gotowania. Przelewamy po ugotowaniu zimną wodą.
Boczek i cebulkę drobno siekamy i podsmażamy na patelni, aż cebulka zmięknie, a boczek się porządnie przyrumieni. Dodajemy ugotowaną i odsączoną kaszę i chwilę razem podsmażamy mieszając.
Podajemy polędwiczki polane sosem z kaszą i ulubioną surówką.
Smacznego!