Pyszne i delikatne placuszki z kalafiora z pietruszką, curry i kurkumą. Przepis inspirowany przepisem Roberta Makłowicza.
Składniki:
1 kalafior
2 jajka
4 łyżki mąki
1 pęczek koperku
1 łyżka curry w proszku
1 łyżeczka kurkumy w proszku
szczypta chilli w proszku
sól
Sos:
500 ml naturalnego jogurtu
1 pęczek mięty ( można zrobić z pietruszką lub koperkiem)
sok z 1/2 cytryny
sól
Kalafior gotujemy w całości w osolonej wodzie do miękkości. Po ugotowaniu płuczemy zimną wodą i kroimy na mniejsze kawałki. Przekładamy do miski, dodajemy mąkę, jajka, posiekaną kolendrę i pietruszkę oraz curry, chilli i kurkumę. Solimy do smaku i dodajemy tyle wody by powstało gęste ciasto. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy placuszki na złoty kolor. Odsączamy na papierowym ręczniku.
Przygotowujemy sos. Mieszamy jogurt z posiekaną mięty, doprawiamy sokiem z cytryny i solą.
Podajemy razem z placuszkami.
Smacznego!