Chrupiący placek ziemniaczany z gulaszem z szynki z marchewką i cebulką. Pożywny obiadek.
Składniki (2 osoby):
500 g mięsa z szynki
2 marchewki
1 cebula
1 l bulionu
mąka
czerwona papryka wędzona w proszku
sól
pieprz
4 ziarna ziela angielskiego
4 ziarna pieprzu
3 liście laurowe
1 płaska łyżka koncentratu pomidorowego
Placki:
ok 500 g ziemniaków
1 jajko
2 łyżki mąki
Mięso kroimy w kostkę, oprószamy mąką. W sporym garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej i wrzucamy mięso. Obsmażamy na rumiano z każdej strony, dodajemy pokrojoną w piórka cebulę i jeszcze chwilę razem podsmażamy. Zalewamy bulionem i dodajemy obraną i pokrojoną w grubsze plastry marchewkę. Dodajemy także ziele angielskie, liść laurowy i pieprz w ziarnach. Całość dusimy na małym ogniu pod przykryciem ok 90 minut.
W tym czasie przygotowujemy placki. Ziemniaki ścieramy na tarce do ziemniaków dodajemy jajko, mąkę i doprawiamy solą oraz pieprzem. Na patelni rozgrzewamy spora ilość oleju i smażymy dwa rumiane placki.
Do gulaszu dodajemy przecier i zagęszczamy mąką jeżeli trzeba.
Gotowe placki polewamy gulaszem i składamy w pół.
Smacznego!
4 odpowiedzi
Wczoraj jadłam, uwielbiam taki obiad 🙂
Obłędnie wygląda i domyślam się, że obłędnie smakuje! Już wiem, co lada dzień na obiad przygotuję 🙂
Dziękuje i życzę smacznego !;)
konkretne danie na obiad:) mojemu mężowi na pewno by smakowało:)