Menu+

Pizza z kurkami i sosem śmietanowo – serowym

Opublikowano 7 października, 2013 w Dania główne, Jesień



pizza z kurkami

Składniki:
Ciasto na pizze (przepis tutaj)
4 -5 plasterków szynki
100 g kurek
50 g sera żółtego
2 cebulki dymki
1 łyżka suszonego oregano
Sos:
1 szkl śmietanki 30 %
2 łyżki śmietany 18 %
50 g sera żółtego
1 kostka rosołowa (najlepiej domowego wyrobu)
pieprz
sól

Przygotowujemy sos. Obie śmietany przelewamy do rondelka, dodajemy kostkę rosołową i starkowany ser. Mieszamy podgrzewając aż ser się rozpuści. Doprawiamy solą i pieprzem, sos zaciągamy mąką by był gęstszy. Odstawiamy do ostygnięcia.

Ciasto na pizze rozwałkowujemy na jeden grubszy placek. Rozsmarowujemy na nim sos. Posypujemy pokrojona w paski szynką, cebulą w talarki i posiekanymi w kostkę kurkami. Posypujemy serem żółtym i oregano.

Zapiekamy pizzę w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni ok 30 minut.

Do pizzy idealnie pasuje sos czosnkowy.

Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email



Zostaw Komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *