Włoska pizza z prostych składników, ale z pikantnym sosem.
Składniki:
Ciasto:
500 g mąki do pizzy
1 łyżeczka soli
7 g suchych drożdży
325 ml ciepłej wody
Pikantny sos pomidorowy:
puszka pomidorów
1 łyżka Vegety Natur pikantnej z chilli
oregano suszone
bazylia suszona
sól
pieprz
cukier
+ kulka mozzarelli
tarkowany parmezan
Na początku przygotowujemy sos. Do rondelka wrzucamy pomidory z puszki, doprawiamy Vegetą Natur pikantną z chilli oraz bazylią, oregano, solą, pieprzem i cukrem. Dusimy, aż pomidory się rozpadną. Sos studzimy i miksujemy na gładko.
Drożdże wsypać do ciepłej wody i odstawić na 10 minut. Mąkę wymieszać z solą, a następnie z wodą oraz drożdżami. Ciasto dobrze wyrobić. Blachę do pieczenia wysypać kaszą manną i ułożyć na niej ciasto do wyrośnięcia dzieląc na 4 części.
Przykryć czystą ściereczkę, pozostawić na ok. 1 h. Po tym czasie z ciasta uformować pizze pozostawiając grubszy brzeg, najlepiej robić to ręką nie wałkiem do ciasta.
Ciasto smarujemy sosem i kładziemy kawałki porwanej mozzarelli, posypujemy wierzch parmezanem.
Pieczemy najlepiej na kamieniu do pizzy w 200 stopniach do zrumienienia.
Smacznego!
#durszlakXvegetanatur #vegetanatur #inspirowanenatura