Mini burgery idealne na piknik. Najlepiej przekłuć je patyczkami do szaszłyków by wszystko trzymało się w miejscu.
Składniki:( 6 szt)
Bułeczki:
1/2 opakowania suchych drożdży
250 g mąki pszennej
150 ml ciepłej wody
1/2 łyżeczki soli
1 łyżka oleju
1 rozmącone jajko
sezam
Dodatki:
6 kabanosów dowolnych
sałata
ogórek
ser żółty
sos czosnkowy lub inny ulubiony
Do miski wlewamy wodę, dodajemy drożdże i mieszamy za pomocą trzepaczki.W osobnej misce mieszamy mąkę z solą, dodajemy olej i wodę z drożdżami Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Miskę smarujemy odrobiną oleju i wkładamy do niej ciasto, nakrywamy folią i odkładamy w ciepłe miejsce na ok 1 godzinę. Po tym czasie z masy formujemy kuleczki i wkładamy je do foremki na muffinki wysmarowanej odrobina masła. Pieczemy 15 minut w 200 stopniach.
Pod koniec pieczenia bułeczki smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy sezamem.
Gotowe bułeczki przekrawamy na pół, na każdej układamy sałatę, ser, ogórek, kawałki kabanosów i polewamy sosem. Przykrywamy drugą połówką bułki.
Smacznego!