Menu+

Pikantne leczo z kołpakami (turkami)

Opublikowano 24 września, 2013 w Dania główne



 leczo-z-kolpakami

Pikantne leczo mojego taty z bardzo pysznych grzybów tzw. kołpaków.

Składniki:
500 g ugotowanych w osolonej wodzie kołpaków (turków)
1 papryka zielona
1 papryka żółtka
1 papryka czerwona
1 papryczka chilli
2 małe, młode cukinie
3 -4 cebule
1 marchewka starkowana na dużych oczkach
1/ 2 lita sosu pomidorowego z ziołami ( ja dawałam świeże pomidory podsmażane aż zmiękną i się rozpadną z dodatkiem czosnku, suszonej bazylii , oregano i cukru – zmiksowane blenderem)
2 łyżki wędzonej słodkiej papryki
1 łyżeczka chilli w proszku ( opcjonalnie)
sól
pieprz

 Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i wrzucamy gotowane grzyby, podsmażamy ok 15 minut. Dodajemy pokrojoną w piórka cebulę i podsmażamy aż cebula będzie szklista. Następnie dodajemy cukinię pokrojoną w półplasterki, posiekano drobno chilli, starkowaną marchewkę i paprykę w grubą kostkę. Wszystko dusimy pod przykryciem aż zmięknie. Pod koniec dodajemy sos pomidorowy i dusimy jeszcze trochę. Przyprawiamy solą, pieprzem i wędzoną papryką i ewentualnie chilli .

Podajemy ze świeżym pieczywem.

Leczo najlepsze jest odgrzewane na patelni następnego dnia.

Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email



4 komentarze

  1. rewelacyjny przepis i doskonałe połączenie smaków:) tak jak najbardziej lubię:)

    • Dziękuje ;p i pozdrawiam

  2. Rzeczywiście, płachetki kołpakowate – bo tak nazywają się „turki” (w moich rejonach zwane są „chochółkami 🙂 ) to bardzo smaczne grzyby i warto się nimi zainteresować. Osobiście bardzo je lubię. Na pewno smakowało.

    • Są świetne, a dużo grzybiarzy je omija, ja uwielbiam je też w zalewie octowej ze słoiczka, w przeciwieństwie do innych grzybów nie robią się z nich takie „ślimaki” 😉 Pozdrawiam

Zostaw Komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *