Soczysta pierś z kurczaka marynowana w kefirze z chilli, czosnkiem i curry. Podana z ryżem i sosem musztardowo-miodowym.
Składniki:
2 piersi z kurczaka
1 mała papryczka chilli
1 łyżeczka curry
1 ząbek czosnku
sól, pieprz
200 ml kefiru
mąka do panierowania
olej do smażenia
1 l bulionu warzywnego
200 g ryżu
Sos:
1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
1 łyżka octu z białego wina
1,5 łyżeczki musztardy Dijon
1/2 łyżeczki miodu
1/3 szkl oliwy z oliwek
szczypta soli i pieprzu
Piersi z kurczaka oczyszczamy i kroimy na większe kawałki. Papryczkę chilli i czosnek drobno siekamy, przekładamy do miseczki, zalewamy kefirem, doprawiamy solą, pieprzem i curry. Wkładamy pokrojonego kurczaka. Odstawiamy do lodówki na 12 godzin. Po tym czasie kawałki kurczaka wyjmujemy z marynaty i panierujemy w mące. Smażymy na głębokim tłuszczu. Ryż gotujemy w bulionie warzywnym do miękkości. Wszystkie składniki sosu przekładamy do słoiczka, zakręcamy i energicznie mieszamy aż wszystkie się połączą.
Podajemy kurczaka z ryżem i sosem.
Smacznego!