Menu+

Pierś z kaczki z żurawiną i opiekane ziemniaczki z tymiankiem

Opublikowano 7 grudnia, 2013 w Dania główne



piers-z-kaczki-z-zurawina

Pyszna i soczysta pierś z kaczki w słodkim sosie z żurawiny i opiekane w przyprawach ziemniaczki.

Składniki:
2 piersi z kaczki
250 g świeżej żurawiny
250 ml czerwonego wina (półsłodkie)
125 g cukru
3 ząbki czosnku
2 łyżki majeranku
sól, pieprz
10 mniejszych ziemniaczków
suszony tymianek
olej rzepakowy

Czosnek przeciskamy przez praskę i mieszamy z pieprzem, solą oraz majerankiem. Skórę na piersi kaczki nacinamy w kratkę i nacieramy czosnkiem z przyprawami. Wstawiamy do lodówki na min 3 godziny, a najlepiej całą noc.
Ziemniaki obieramy ze skórki i kroimy wzdłuż tak by uzyskać jak największą płaską powierzchnię.
Blachę do pieczeni wykładamy folią aluminiową i smarujemy olejem za pomocą pędzelka po całej powierzchni. Następnie całą blachę obsypujemy solą, pieprzem i tymiankiem. Na to płaską stroną kładziemy ziemniaczki. Solimy jeszcze po wierzchu i skrapiamy olejem. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy aż będą miękkie i rumiane.
Do rondla przekładamy żurawinę, zalewamy winem i dodajemy cukier. Gotujemy aż wino odparuje, a żurawina się rozpadnie. Studzimy całkowicie i miksujemy.
Pierś z kaczki smażmy na suchej patelni skóra do dołu przez 15 minut, na małym ogniu. Przewracamy i smażymy jeszcze 5 minut. Przekładamy do miseczki, przykrywamy folią aluminiową i wkładamy jeszcze na 5 minut do piekarnika.
Po wyjęciu z piekarnika zostawiamy pod przykryciem na 5 minut żeby mięsko doszło.
Podajemy kaszkę pokrojoną w plastry i polaną sosem z pieczonymi ziemniaczkami.

Print Friendly, PDF & Email



2 komentarze

  1. Idealne połączenie. Kacze mięso wspaniale współgra z słodko-kwaśnymi sosami!

    • Żurawina naprawdę super się komponuje także polecam 😉

Zostaw Komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *