Pyszne pierożki zawijane w papier ryżowym z kurczakiem, imbirem, czosnkiem i marchewką, do tego delikatny i świeży sos miętowy.
Składniki:( 2 osoby)
1 pierś z kurczaka
kawałek świeżego imbiru
2 ząbki czosnku
1 szalotka
1 mała marchewka
garść posiekanej pietruszki
opakowanie papieru ryżowego
olej rzepakowy do smażenia
Sos miętowy:
1 mały kubek jogurtu
garść listków świeżej mięty
łyżeczka soku z cytryny
sól,pieprz
Pierś z kurczaka mielimy,szalotkę i czosnek siekamy w drobną kostkę,imbir ścieramy na tarce o malutkich oczkach, marchewkę na tarce o dużych oczkach. Wszystko dokładnie mieszamy, przesmażamy na patelni aż kurczak się przyrumieni i dodajemy posiekaną pietruszkę, doprawiamy solą i pieprzem. Zdejmujemy z ognia. Farsz zawijamy w papier ryżowy (ja zawijałam w dwa płaty). Pierożki smażymy z obu stron na złoto.
Przygotowujemy sos miętowy:
Mieszamy jogurt, posiekaną miętę, sol, pieprz i sok z cytryny.
Gotowe pierożki podajemy z sosem.
Smacznego!
6 Responses
Swietny pomysl…..:)
Dziękuje
Po tytule i zdjęciach wnioskuje że są przpyszne, nie musze nawet patrzeć na opis czy składniki 😀
Hehe ja jak widzę, że jest papier ryżowy to zawsze wiem że będzie pysznie 😀
kochana, własnie kupiłam składniki i bede robiła danie:))!
muszę Was kiedyś odwiedzić ale na tą chwile praca tak mnie pochłonęła, ze szok 🙁
całuski dla Ciebie i R:)
Mam nadzieję, że będą smakować. Biedna zapracowana a my czekamy na odwiedziny !! Buziaki i też pozdrawiamy