Menu+

Pierożki dim sum gotowane na parze

Opublikowano 17 kwietnia, 2013 w Dania główne



Lekkie pierożki gotowane na parze. Przepis z genialnego programu Rewolucja na talerzu z małymi zmianami.

Składniki:
Ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki ciepłej wody
szczypta soli
Farsz:
1 pierś z kurczaka
1/2 pęczka pietruszki
2 cm świeżego imbiru
1 ząbek czosnku
1 łyżka sosu sojowego
szczypta chilli
Sos;
1/2 szklanki ciepłej wody
2 łyżeczki brązowego cukru
1/2 papryczki chilli
1  łyżka sosu sojowego
1/2 łyżeczki słodkiego sosu sojowego
2 ząbki czosnku
sok i skórka z połowy limonki

Z mąki wody i soli zagniatamy elastyczne ciasto. Odstawiamy na 15 minut. Przez ten czas kurczaka kroimy w kostkę, wrzucamy do pojemnika blendera wraz ze świeża pietruszką, startym imbirem, chilli, sosem sojowym i czosnkiem, miksujemy.

Ciasto cienko wałkujemy , kroimy na 6 cm kwadraty, na każdym układamy ok 1 łyżeczki farszu i składamy jak pierożki dim sum. Gotujemy na parze ok 10 minut.

Przygotowujemy sos. Do rondelka wyciskamy sok z limonki, dodajemy oba sosy sojowe, wodę, cukier, startą skórkę z limonki i drobno posiekaną papryczkę chilli. Redukujemy aż sos trochę zgęstnieje i zmniejszy swoją objętość.

Pierożki jemy maczając w sosie.

Smacznego!

 

Print Friendly, PDF & Email



Zostaw Komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *