Przepis babci, który teraz wchodzi w tradycje naszej rodzinki. Pyszne pierożki z makiem. Można dodać także rodzynek do masy makowej, ale u mnie niestety nie wszyscy lubią.
Składniki: (na ok. 50 szt)
Ciasto:
500 g mąki pszennej
woda w temp. pokojowej
Nadzienie:
250 g maku niemielonego
cukier
+ cukier puder do posypania
+ olej do smażenia
Mak zalać na noc wrzątkiem w miseczce. Po tym czasie zdjąć z wierzchu „brudy” które wypłyną na wierzch i mak przepłukać, a następnie odcedzić. Zmielić 3 razy przez maszynkę. Dosłodzić cukrem wedle uznania (można miodem).
Przygotować ciasto jak na zwykłe pierogi. Ulepić pierogi i surowe smażyć na złoto w dość głębokim tłuszczu. Gdy trochę przestygną obsypać obficie cukrem pudrem.
Uwaga ! Pierogi są najlepsze od razu po smażeniu, z czasem ciasto niestety twardnieje, ale też są dobre.
Smacznego !