Menu+

Pierogi z kurkami

Opublikowano 9 lipca, 2013 w Dania główne, Jesień



pierogi z kurkami

Pierożki z kurkami są łatwe i szybkie w przygotowaniu, a do tego prze pyszne ! Do podania polecam glassa gastronomica firmy Ponti.

Składniki:
1 kg kurek
2 cebule
sól, pieprz
mąka
ciepła woda
Glassa gastronomica Ponti

Kurki oczyszczamy (najlepiej namoczyć je w wodzie z solą, żeby odeszły wszystkie leśne dodatki). Większe siekamy, mniejsze zostawiamy w całości. Na patelni rumienimy posiekaną cebulkę i po chwili dodajemy oczyszczone kurki. Doprawiamy i smażymy aż wszystko się zrumieni. Pozostawiamy do ostygnięcia. Przygotowujemy ciasto. Każdy ma swój przepis na ciasto ja zagniatam je z mąki i wody z dodatkiem soli. Do tego farszu nie wałkujemy zbyt cieniutko, bo będą się rwały. Lepimy pierożki i gotujemy 5 minut od wypłynięcia. Talerzyk ozdabiamy glassa gastornomica.

Smacznego!

 

Print Friendly, PDF & Email



1 komentarz

  1. Ubóstwiam! Też muszę koniecznie zrobić w sezonie takie pierogi, najlepiej z 10 kg, żeby starczyły na cały rok 😀

Zostaw Komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *