Kruche ciasto filo wypełnione farszem z podsmażonych podgrzybków podane z sosem z duszonej w śmietanie cebulki.
Składniki:
1 opakowanie ciasta filo
400 g podgrzybków mrożonych
sól, pieprz
Sos cebulowy:
2 cebule
200 -300 ml śmietanki 30 %
odrobina mąki
+ ok 150 g rozpuszczonego masła
Podgrzybki siekamy w drobną kostkę i wysmażamy na patelni, doprawiamy solą i pieprzem. Ciasto filo tniemy na 10 cm pasy. Na stole układamy pas ciasta, smarujemy masłem i na to kolejny pas ciasta. Na brzegu układamy trochę farszu składamy ciasto w trójkąty. Pierożki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Trzymamy aż pierożki będą miały złoty kolor. Przygotowujemy sos cebulowy. Cebulkę kroimy w piórka i szklimy na delikatnym ogniu, oprószone solą i pieprzem. Oprószamy delikatnie mąką, przesmażamy. Dolewamy śmietankę i dusimy aż sosik zgęstnieje. Pierożki smakują wyśmienicie zarówno na zimno jak i na ciepło. Ja zazwyczaj podaję na ciepło.
Smacznego!