Składniki:
500 g świeżego bobu
50 g soczewicy
100 g boczku
1 cebula
jogurt naturalny
garść świeżej mięty
mąka
woda
sól
pieprz
Bób gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Po ugotowaniu obieramy z łupinek i siekamy w drobniejsze kawałki. Soczewicę również gotujemy w osolonej wodzie. Boczek kroimy w drobną kostkę i wytapiamy na patelni, dodajemy cebulkę i smażmy aż się zrumieni.Mieszamy ze sobą posiekany bób, boczek z cebulką i ugotowaną soczewicę. Mieszamy dokładnie i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Z mąki, wody i odrobiny soli zagniatamy elastyczne ciasto na pierogi. Ulepione pierogi gotujemy 3 minuty od wypłynięcia. Jogurt naturalny mieszamy z posiekaną drobno miętą, doprawiamy solą i pieprzem i polewamy nim pierogi.