Menu+

Pierogi ruskie z kurkami z mąki orkiszowej

Opublikowano 20 październik, 2016 w Dania główne



pierogi ruskie z kurkami

Pierogi ruskie w zdrowszej wersji i z dodatkiem pysznych kurek. Danie z dbałością o zdrowie i linie. #Ambition

Składniki:
Ciasto:
500 g mąki orkiszowej
1 jajko
szczypta soli
Farsz:
500 g ziemniaków
250 g sera twarogowego
1 cebula
500 g kurek
sól, piperz

Ziemniaki obieramy, gotujemy do miękkości. Po ugotowaniu mielimy przez maszynkę. Cebulkę i kurki siekamy drobno i podsmażamy na oleju do zrumienienia. Studzimy. Po tym czasie mieszamy zmielone ziemniaki z serem twarogowym i kurkami oraz cebulką. Doprawiamy farsz solą i pieprzem.

Mąkę mieszamy z jajkiem, solą i dolewamy ciepłej wody tak by wyrobić elastyczne ciasto. Owijamy folią i wkładamy na ok 1 h do lodówki. Po tym czasie ciasto wałujemy, wycinamy koła i lepimy pierożki.

Pierożki gotujemy w osolonej wrzącej wodzie ok 3 minuty od wypłynięcia.

Dla czytelników tego wpisu 10 % zniżki na produkty Ambition pod tym linkiem , hasło ZDROWE-GOTOWANIE


Ambition z dbałością

Print Friendly, PDF & Email



1 komentarz

  1. Mmmm same rarytasy !!!!

Zostaw Komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *