Bardzo smaczne pierniczki, które szybko miękną. Polecam dodać domowej przyprawy do piernika, która składa się z samych przypraw, a nie niepotrzebnej mąki jak sklepowa 😉 Różnica w smaku duża.
Składniki:
750 g mąki tortowej
65 g masła
125 g smalcu
sól
250 g cukru pudru
250 g miodu
łyżka proszku do pieczenia
3 łyżki domowej przyprawy do piernika (lub 1 całe i pół opakowania kupnej)
2 jajka
2 czubate łyżki kakao
Smalec, masło i miód rozpuszczamy w rondelku, tak by nie doprowadzić do zagotowania. Zdjąć z ognia i dodać kako oraz przyprawę do piernika. Odstawić do ostudzenia. Po tym czasie dodać jajka i wymieszać.
Następnie do mąki z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem i szczyptą soli dodać masę z rondelka i wyrobić ciasto. Włożyć do lodówki minimum na 2 h, a najlepiej na dobę.
Ciasto rozwałkować, powycinać pierniczki i piecz 20 minut w 160 stopniach.
Po ostudzeniu można polukrować 😉