Drożdżowe, pieczone pierogi z farszem z soczewicy, cebulki i marchewki. Do podania jogurt naturalny z koperkiem.
Składniki:
250 g mąki pełnoziarnistej
1/2 opakowania drożdży instant
1 łyżeczka cukru
1/2 szkl ciepłej wody
1/4 szkl oleju
sól
Farsz:
100 g czerwonej soczewicy
1 marchew
1 cebula
sól, pieprz
+ 1 żółtko do posmarowania pierożków
Sos:
1 jogurt naturalny
kilka kropli soku z cytryny
pęczek pietruszki
sól, pieprz
Wszystkie składniki na ciasto mieszamy i zagniatamy. Odstawiamy ciasto w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W tym czasie gotujemy do miękkości soczewicę. Na patelni podsmażamy posiekaną cebulkę i starkowaną marchewkę. Mieszamy z ugotowaną soczewicą i doprawiamy solą i pieprzem.
Ciasto wałkujemy dość cienko i wykrawamy krążki, lepimy pierożki i układamy na blasze do pieczenia wyłożonej papierem. Przed wstawieniem do piekarnika pierożki smarujemy żółtkiem. Pieczemy w 180 stopniach aż nabiorą brązowego koloru i się przypieką.
Podajemy z jogurtem wymieszanym z sokiem z cytryny i pietruszką – doprawione solą i pieprzem.
Smacznego!
3 Responses
Bardzo podobają mi się te pierożki 🙂
dziekuje i polecam 😉
Uwielbiam pieczone pierogi ale zawsze robiłam je z mięsem. Chętnie spróbuję właśnie z soczewicą:)