Pyszny makaron w sosie szpinakowym z gorgonzolą, do tego delikatna polędwiczka wieprzowa.
Składniki:
500 g penne DeCecco
500 g szpinaku
2 ząbki czosnku
2 łyżki masła
100 g gorgonzoli
100 ml śmietany 36 %
100 ml śmietany 18 %
2 polędwiczki wieprzowe
Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Szpinak myjemy i siekamy dość drobno. Na patelni rozgrzewamy masło i dusimy szpinak z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodajemy ser pokruszony na kawałki. Gdy się roztopi wlewamy obie śmietanki, mieszamy dokładnie i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Odstawiamy.
Polędwiczkę wieprzową kroimy w paseczki, obsmażamy z obu stron dość szybko, solimy.
Do sosu wrzucamy ugotowany makaron oraz polędwiczki, wszystko razem dusimy jeszcze 5 minut.
Smacznego!
2 Responses
Pycha.
Polecam;)