Penne ze szpinakiem,gorgonzolą i polędwiczkami wieprzowymi

SONY DSC

Pyszny makaron w sosie szpinakowym z gorgonzolą, do tego delikatna polędwiczka wieprzowa.

Składniki:
500 g penne DeCecco
500 g szpinaku
2 ząbki czosnku
2 łyżki masła
100 g gorgonzoli
100 ml śmietany 36 %
100 ml śmietany 18 %
2 polędwiczki wieprzowe

Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Szpinak myjemy i siekamy dość drobno. Na patelni rozgrzewamy masło i dusimy szpinak z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodajemy ser pokruszony na kawałki. Gdy się roztopi wlewamy obie śmietanki, mieszamy dokładnie i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Odstawiamy.
Polędwiczkę wieprzową kroimy w paseczki, obsmażamy z obu stron dość szybko, solimy.
Do sosu wrzucamy ugotowany makaron oraz polędwiczki, wszystko razem dusimy jeszcze 5 minut.
Smacznego!

Mogą Ci posmakować...

2 Responses

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Co byś dzisiaj zjadł(a)? 😊

Search