Szybki w przygotowaniu i smaczny makaron w sosie śmietanowym z kurczakiem i pieczarkami portobello.
Składniki:
1 podwójny filet z kurczaka
250 g grzybów portobello
1 cebula
natka pietruszki
makaron penne Arrighi
mały kubek śmietany 18 %
mały kubek śmietany 36 %
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżeczka soku z cytryny
sól, pieprz
do smażenia : olej ryżowy Olitalia
Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju ryżowego i podsmażamy cebulkę pokrojoną w kostkę. Pieczarki obieramy i kroimy w cienkie półplasterki. Dorzucamy po chwili do cebulki. Kurczaka kroimy w cienkie paski i również dorzucamy kolejno na patelnię. Wszystko podsmażamy do zarumienienia. Posypujemy całość 1 łyżką mąki. Dolewamy obie śmietany i mieszamy aż sos zgęstnieje. Doprawiamy sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem. Polewamy sosem gotowy makaron i posypujemy posiekaną natka pietruszki. Smacznego!
Jedna odpowiedź
Zobaczymy. Wygląda całkiem spoko.