Menu+

Penne z portobello i kurczakiem w sosie śmietanowym

Opublikowano 2 lipca, 2013 w Dania główne



Makaron z kurczakiem

Szybki w przygotowaniu  i smaczny makaron w sosie śmietanowym z kurczakiem i pieczarkami portobello.

Składniki:
1 podwójny filet z kurczaka
250 g grzybów portobello
1 cebula
natka pietruszki
makaron penne Arrighi
mały kubek śmietany 18 %
mały kubek śmietany 36 %
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżeczka soku z cytryny
sól, pieprz
do smażenia : olej ryżowy Olitalia

Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju ryżowego i podsmażamy cebulkę pokrojoną w kostkę. Pieczarki obieramy i kroimy w cienkie  półplasterki. Dorzucamy po chwili do cebulki. Kurczaka kroimy w cienkie paski i również dorzucamy kolejno na patelnię. Wszystko podsmażamy do zarumienienia. Posypujemy całość 1 łyżką mąki. Dolewamy obie śmietany i mieszamy aż sos zgęstnieje. Doprawiamy sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem. Polewamy sosem gotowy makaron i posypujemy posiekaną natka pietruszki. Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email



Zostaw Komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *