Wspaniały chlebek, najbardziej zachwyca mnie chyba jego kolor. Smak oczywiście też warty świeczki no i przede wszystkim zdrowo, zdrowo, zdrowo bo własny wyrób 😉
Składniki:
Ciasto:
1 szklanka mąki pszennej
2 szklanki mąki pełnoziarnistej
2 łyżki oliwy
1/2 łyżeczki miodu
1 łyżeczka soli
1 szklanka letniej wody
6 sztuk suszonych pomidorów
Na zaczyn:
100 ml mleka
2 łyżki mąki pszennej
25 dag drożdży
1 łyżka cukru
Drożdże rozcieramy z cukrem, dodajemy ciepłe mleko i mąkę. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Zaczyn mieszamy z mąkami, 1 łyżeczką soli, oliwą i miodem, a także suszonymi pomidorami pokrojonymi w paseczki, dodajmy stopniowo letniej wody do uzyskania elastycznej konsystencji. Formujemy bochenek i nacinamy dość głęboko,żeby nie popękał. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok 30-40 minut w temperaturze 180 stopni.
Smacznego!
2 Responses
Wypróbuję, bo na pewno będzie mi smakował! Pycha:)
Uwielbiam takie warzywne chlebki, smacznie i zachęcająco wyglada ! Pozdrawiam 🙂