Przepis na nadziewane patisony, z ryżem , serem i mięsem mielonym, bardzo dobry pomysł na obiad.
Składniki:
4 większe patisony
300 g mięsa mielonego
200 g ryżu
2 duże pomidory
100 g sera żółtego
kostka bulionowa
2 ząbki czosnku
kartonik koncentratu pomidorowego
oregano, bazylia – suszone
sól, pieprz
Ryż płuczemy przekładamy do garnka i zalewamy 0,5 l wody, dodajemy rozkruszoną kostkę bulionową. Gotujemy aż wsiąknie cała woda i potem zostawiamy pod przykryciem na 15 minut.
Z patisonów odkrawamy górną część i wydrążamy środki, solimy w środku.
Na patelni szklimy posiekaną drobno cebulkę i czosnek, dodajemy mięso mielone i chwilę smażymy. Pomidory parzymy i obieramy ze skórki, kroimy w kosteczkę i dodajemy do mięsa, przesmażamy całość jeszcze chwilę i dodajemy starkowany ser, mieszamy i trzymamy jeszcze chwilę na ogniu aż ser się rozpuści, doprawiamy pieprzem, bazylią i oregano. Jeżeli trzeba to jeszcze dosalamy. Nadziewamy patisony i ustawiamy je w rondelku lub głębokiej patelni.
Koncentrat pomidorowy mieszamy z ok 1/2 szkl wody i zalewamy patisony ustawione w rondelku. Dusimy całość ok 30 minut pod przykryciem.
Smacznego!