Menu+

Patisony z niespodzianką

Opublikowano 29 września, 2018 w Dania główne



Przepis na nadziewane patisony, z ryżem , serem i mięsem mielonym, bardzo dobry pomysł na obiad.

Składniki:
4 większe patisony
300 g mięsa mielonego
200 g ryżu
2 duże pomidory
100 g sera żółtego
kostka bulionowa
2 ząbki czosnku
kartonik koncentratu pomidorowego
oregano, bazylia – suszone
sól, pieprz

Ryż płuczemy przekładamy do garnka i zalewamy 0,5 l wody, dodajemy rozkruszoną kostkę bulionową. Gotujemy aż wsiąknie cała woda i potem zostawiamy pod przykryciem na 15 minut.

Z patisonów odkrawamy górną część i wydrążamy środki, solimy w środku.

Na patelni szklimy posiekaną drobno cebulkę i czosnek, dodajemy mięso mielone i chwilę smażymy. Pomidory parzymy i obieramy ze skórki, kroimy w kosteczkę i dodajemy do mięsa, przesmażamy całość jeszcze chwilę i dodajemy starkowany ser, mieszamy i trzymamy jeszcze chwilę na ogniu aż ser się rozpuści, doprawiamy pieprzem, bazylią i oregano. Jeżeli trzeba to jeszcze dosalamy. Nadziewamy patisony i ustawiamy je w rondelku lub głębokiej patelni.
Koncentrat pomidorowy mieszamy z ok 1/2 szkl wody i zalewamy patisony ustawione w rondelku. Dusimy całość ok 30 minut pod przykryciem.

Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email



Zostaw Komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *