Pasztet z watróbki do smarowania
Pasztet bez pieczenia, smarowny na kanapki, idealny z ogórkiem małosolnym.
Składniki:
500 g wątróbki drobiowej
2 szalotki
3 łyżki brandy
2 ząbki czosnku
150 g masła
suszony tymianek
sól, pieprz
+kilka łyżek stopionego masła do zalania pasztetu
Wątróbki oczyszczamy z błonek i odstawiamy. Na patelni roztapiamy 1/3 masła i szklimy pokrojoną w piórka cebulę oraz czosnek, dodajemy tymianek, oprószamy solą i pieprzem. Dodajemy wątróbkę i dusimy pod przykryciem 30 minut. Po tym czasie odkrywamy dolewamy brandy i odparowujemy. Całość studzimy i miksujemy na gładki krem z resztą masła. Pasztet przekładamy do kokilek i zalewamy roztopionym masłem. Zakrywamy folią i wstawiamy na kilka godzin do lodówki, żeby wszystko zastygło.
Smacznego!