Pyszny i bardzo zdrowy pasztet z kaszy jaglanej i pestek dyni. Inspiracja.
Składniki:
2 szkl pestek dyni
1,5 szkl kaszy jaglanej
1 cebula
3 ząbki czosnku
natka pietruszki
sól,pieprz
gałka muszkatołowa
3 białka
Z natki pietruszki ugotować wywar. Kaszę ugotować w 4 szklankach osolonej wody. Ostudzić. Zmielić przesz maszynkę do mięsa 2 razy razem z pestkami dyni, cebulą i czosnkiem. Dodać tyle wywaru pietruszki by powstała gładka masa o kremowej konsystencji. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Białką ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z masą. Keksówkę wysmarować masłem i wysypać mąką. Wyłożyć do niej masę. Piec 45 minut w 180 stopniach.
Smacznego!
6 odpowiedzi
Bardzo fajny kolor wyszedł. Pasuje na świąteczny czas 😉 Bardzo jestem ciekawa smaku.
W smaku bardzo dobry, smakuje jak taki warzywny pasztet 😉
Idealny dla wegetarian:) Poza tym świetnie będzie się prezentował na wielkanocnym stole:)
I dla tych dbających o włosy, skórę wiadomo, że pestki dyni to złoto w takim wypadku
Wszystko rozumiem oprócz wywaru z pietruszki, jak go przygotować(zalać tylko wrzątkiem, czy gotować) i ile dać pietruszki?
1 cała natka , zalać ją wodą tak z 1,5 szkl i gotować ok 1 h żeby nabrało smaku