Pasztet z pestek dyni

pasztet z pestek dyni

Pyszny i bardzo zdrowy pasztet z kaszy jaglanej i pestek dyni. Inspiracja.

Składniki:
2 szkl pestek dyni
1,5 szkl kaszy jaglanej
1 cebula
3 ząbki czosnku
natka pietruszki
sól,pieprz
gałka muszkatołowa
3 białka

Z natki pietruszki ugotować wywar. Kaszę ugotować w 4 szklankach osolonej wody. Ostudzić. Zmielić przesz maszynkę do mięsa 2 razy razem z pestkami dyni, cebulą i czosnkiem. Dodać tyle wywaru pietruszki by powstała gładka masa o kremowej konsystencji. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Białką ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z masą. Keksówkę wysmarować masłem i wysypać mąką. Wyłożyć do niej masę. Piec 45 minut w 180 stopniach.
Smacznego!

 

Mogą Ci posmakować...

6 odpowiedzi

  1. Wszystko rozumiem oprócz wywaru z pietruszki, jak go przygotować(zalać tylko wrzątkiem, czy gotować) i ile dać pietruszki?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Co byś dzisiaj zjadł(a)? 😊

Search