Menu+

Pasztet z orzechami

Opublikowano 8 grudzień, 2013 w Boże Narodzenie, Dodatki, Wielkanoc



pasztet z orzechami

Pyszny pasztet z mieszanych mięs z orzechami laskowymi. Inspiracja.

Składniki:
60 dag wołowiny
60 dag piersi z kurczaka
25 dag wątróbki z kurczaka
20 dag podgardla
5 jajek
2 cebule
1 marchewka
1 pietruszka
3- 4 suszone grzyby
2 liście laurowe
6 ziaren ziela angielskiego
6 ziaren pieprzu
gałka muszkatołowa
sól,pieprz
2 łyżki mąki ziemniaczanej
kilka orzechów laskowych

Warzywa obieramy i kroimy w plasterki. Układamy na dnie garnka. Na to układamy pokrojone w kawałki mięso, oprócz wątróbki. Pomiędzy mięso wciskamy liście laurowe, ziele angielskie i ziarenka pieprzu. Całość zalewamy 1,5 l wody i gotujemy 3 godziny. Odcedzamy, wywar zachowujemy i gotujemy w nim wątróbkę przez 7 minut. Wyjmujemy wątróbkę i odparowujemy wywar tak by pozostało 1,5 szkl płynu. Przestudzone mięso przepuszczamy 3 krotnie przez maszynkę. Doprawiamy solą, pieprzem i gałą muszkatołową, próbujemy przed dodaniem jajek i ewentualnie jeszcze doprawiamy. Mięso mieszamy z jajkami i mąką ziemniaczaną. Dolewamy także wywar, by masa była wilgotna. Na koniec mieszamy masę z orzechami.
Formę smarujemy masłem i wysypujemy mąką. Przekładamy do niej masę mięsno, wyrównujemy.
Pieczemy ok 60 minut w 180 stopniach.
Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email



4 komentarze

  1. bardzo fajny i smaczny pomysł z dodatkiem orzechów! 🙂

    • i przede wszystkim domowy, wiadomo z czego 😉

  2. Domowy pasztet, uwielbiam 😉 W dodatku z orzechami, to dopiero rarytas 😉

    • dokładnie domowy najlepszy 😀

Zostaw Komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *