Pasztet drobiowy dwukolorowy z pistacjami

pasztet drobiowy dwukolorowy

Pyszny, domowy pasztet drobiowy z dodatkiem pistacji. Kroi się idealnie, nawet na cieniutkie plasterki, nie rozpada się.  Pasztet pieczony w małej keksówce, 20 cm dł. Taką keksówkę możecie nabyć w sklepie internetowym Redcoon. Recenzję formy którą użyłam do pasztetu zobaczycie tutaj. Inspiracja Dobre Rady.

Składniki:
3 pojedyńcze filety z kurczaka
300 g wątróbki drobiowej
100 ml gęstej śmietany
1/2 szkl czerwonego wina
2 szalotki
2 jajka
1/2 kajzerki
1 ząbek czosnku
odrobina świeżo startej gałki muszkatołowej
1 łyżka oleju
1 łyżka posiekanych pistacji
1/2 łyżeczki tymianku
1/2 łyżeczki cząbru
6 liści laurowych
4 jagody jałowca
sól
pieprz

Piersi kurczaka kroimy na mniejsze kawałki. Szalotki obieramy i siekamy. Przekładamy piersi i szalotki do miski, dodajemy kajzerkę i czosnek, zalewamy śmietaną i pozostawiamy tak 20-30 minut.

Następnie przepuszczamy wszystko 3 razy przez maszynkę do mielenia mięsa. Dodajemy 1 rozkłócone jajko,pistacje i doprawiamy solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.
Oczyszczone wątróbki  podsmażamy, posypujemy cząbrem oraz tymiankiem, dodajemy 3 liście laurowe i jagody jałowca, zalewamy czerwonym winem i dusimy 15 minut. Studzimy i mielimy 3 krotnie, mieszamy z rozkłóconym jajkiem. Doprawiamy solą i pieprzem, wyrabiamy masę.

Formę do pieczenia smarujemy masłem i wysypujemy mąką.

Wykładamy do niej połowę jasnej masy, na to całą masę ciemną, na to resztę masy jasnej. Najlepiej robić to zwilżonymi wodą rękami, wtedy masa nie będzie się lepić. Na wierzch dociskamy lekko 3 liście laurowe.

SONY DSC

Pieczemy ok. 50 minut w 180 stopniach. Studzimy w formie.
Smacznego!

 

Mogą Ci posmakować...

8 odpowiedzi

  1. Witam

    Czy posiadasz oryginalną wersję przepisu z dobrych rad. zawsze robilam ten pasztet wg niego, ale zgubiłam przepis.

    pozdrawiam
    Ania

    1. Aniu
      Posiadam, w oryginale porcja jest podwójna w porównaniu do tej na blogu ( wątróbki ja dałam więcej w oryginale było 500 g), z przypraw nie było gałki muszkatołowej i jagód jałowca.
      W oryginale blacha wyłożona była przed pieczeniem plastrami boczku po bokach i na dnie, potem wykładało się masę na pasztet i znów przykrywało plastrami boczku i listkami laurowymi.Boczku w plastrach wg przepisu 200 g.
      Reszta tak samo 😉
      Pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Co byś dzisiaj zjadł(a)? 😊

Search