Pyszna pasta z wędzonego pstrąga nie tylko do kanapek na śniadanie, idealnie spisze się na bagietce jako imprezowa przystawka. Inspiracja z książki sałatki i pasty kanapkowe.
Składniki:
2 pstrągi
100 g śmietany 18 %
1 łyżka soku cytryny
1 mały pęczek szczypiorku
1 łyżka pieprzu
sól
1 łyżeczka mielonej papryki
Pstrągi rozdrabniamy na malutkie kawałki za pomocą widelca, przy okazji pozbywając się ości. Dodajemy śmietanę i sok z cytryny, mieszamy dokładnie.
Szczypiorek siekamy drobno i dodajemy do pasty razem z pieprzem, solą i mieloną papryką, ponownie mieszamy.
Pastę podajemy od razu lub trzymamy w lodówce, szczelnie zamkniętą do czasu podania.
Smacznego!
2 Responses
Oj jak ja ją lubię! Ja często zamiast śmietany daję ciut oleju rzepakowego – smaku nie zmienia, bo sam jest bardzo neutralny, ale podkreśla smak pozostałych składników 🙂
Dokładnie tak.
Ja czasem daje ten lniany tłoczony na zimno, jeszcze zdrowszy 😉