Papryka konserwowa, lubię ją jeść zarówno do obiadu jak i wyjadać po prostu ze słoiczka. Przepis mojej mamy, lepszej nie jadłam.
Składniki:
3,5 kg papryki
gorczyca
czosnek świeży
ziele angielskie
liść laurowy
Zalewa:
3 i 3/4 szkl wody
3/4 szkl octu 10 %
9 łyżeczek cukru
1 łyżka soli
Przygotowujemy słoiczki ( ja robiłam w 0,5 l i mniejszych). Do każdego wrzucamy po 1/2 łyżeczki gorczycy, 1 przekrojonym na pół ząbku czosnku, po jednym listku laurowym i po 4 ziarna ziela angielskiego.
Papryki oczyszczamy z gniazd nasiennych i mniejsze kroimy na 4, a większe na 5 – 6 podłużnych kawałków. Układamy papryki dość ciasno w słoikach.
Składniki zalewamy mieszamy ze sobą, nie zagotowujemy i zalewamy paprykę w słoikach.
Słoiki pasteryzujemy 5- 10 minut.
Smacznego!