„Orzechy”

SONY DSC

Orzeszki z kruchego ciasta z masą kajmakową.

Ciasto:
3,5 szkl maki
1 szkl cukru
1/5 szkl mąki ziemniaczanej
1 łyzka oliwy
1/2 łyżeczki sody
1 kostka margaryny
1 szkl kwaśnej śmietany
Masa:
Skondensowane słodzone mleko

Mleko skondensowane gotujemy 5-6 godzin tak żeby cała puszka zakryta była cały czas wodą. Z wymienionych składników zagniatamy ciasto, musi być gładkie i niezbyt lepkie. Formujemy z ciasta kuleczki wielości orzech laskowego i układamy w specjalnej formie. Smażymy z oby stron na złoto. Pozostawiamy do ostygnięcia. Połówki orzechów napełniamy ugotowanym mlekiem i sklejamy ze sobą.

Smacznego!

Mogą Ci posmakować...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Co byś dzisiaj zjadł(a)? 😊

Search