Pyszne lekkie ciasto, idealne do kawy. Połączenie moreli, pomarańczy i śliwek jak dla mnie idealne, a do tego orzechowy biszkopt. Przepis pochodzi z magazynu Sól i Pieprz z drobnymi zmianami.
Składniki:
Biszkopt orzechowy:
3 jajka
sól
125 g cukru
100 g mąki
50 g mielonych orzechów laskowych
1 łyżeczka proszku do pieczenia
50 g roztopionego masła
Masa morelowo- śliwkowa:
1 puszka moreli (425ml)
200 g suszonych śliwek
1 laska wanilii
1/2 łyżeczki cynamonu
sok z 1/2 pomarańczy
75 g miodu
6 łyżeczek żelatyny
200 g śmietanki 36%
Masa śmietankowo-jogurtowa:
sok i skórka z 1 pomarańczy
7 łyżeczek żelatyny
500 g jogurtu orzechowego ( można zastąpić jogurtem zwykłym wymieszanym z mielonymi orzechami i syropem orzechowym)
200 g śmietanki 36%
Poncz:
125 ml cukru w płynie
sok i skórka z 2 pomarańczy
2 łyżki likieru pomarańczowego
Dekoracja:
1 pomarańcza
100 g musu śliwkowego
morele
Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną s solą. Pod koniec stopniowo dodawać cukier oraz żółtka. Mąkę przesiać z orzechami i proszkiem do pieczenia i wmieszać do masy. Walać ostudzone masło i wymieszać. Przelać do tortownicy o śr. 26 cm i piec 20 minut w 180 stopniach. Wystudzić, przekroić na pół.
Masa morelowo- śliwkowa: Morele osączyć i zmiksować ze śliwkami, sokiem z pomarańczy, przyprawami i miodem. Żelatynę rozpuścić. Wymieszać najpierw z 2 łyżkami masy, a potem z resztą. Śmietankę ubić na sztywno i wmieszać do masy.
Masa śmietankowo-jogurtowa: Sok i skórkę z pomarańczy doprowadzić do wrzenia. Żelatynę rozpuścić w odrobinie wody i wlać do soku. Wymieszać całość najpierw z 2 łyżkami jogurtu orzechowego, a potem z resztą. Śmietankę ubić na sztywno i wymieszać z masą jogurtową.
Składniki ponczu wymieszać z 50 ml przegotowanej wody. Nasączyć oba placki. Spiąć pierwszy w tortownicy. Wyłożyć masę morelowo- śliwkową. Nałożyć drugi placek i wylać masę jogurtową. Włożyć do lodówki na 4 h. Po wyjęciu rozsmarować na powierzchni mus śliwkowy i udekorować pomarańczami oraz morelami.
Smacznego !
2 Responses
Ależ ślicznie wygląda. Te smaki muszą bardzo ciekawie ze sobą współgrać 🙂
Znakomite ciacho i uczta pełna smaków 🙂 Pozdrawiam 🙂