Pyszna szarlotka na orzechowym cieście, nadzienie z jabłek i żurawiny. Inspiracja.
Składniki:
1 i 1/4 szkl orzechów laskowych
2 i 1/3 szkl mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cynamonu
1 i 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/2 szkl cukru pudru
3 duże żółtka
230 g masła
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Nadzienie jabłkowo – żurawinowe:
2 kg jabłek
sok z 1 niedużej cytryny
1 łyżeczka cynamonu
40 g masła
1/4 szkl brązowego cukru
1 łyżka skrobi ziemniaczanej
pół szkl suszonych żurawin
+
2 łyżki bułki tartej lub zmielonych orzechów
3 białka
100 g drobnego cukru do wypieków
Orzechy miksujemy na drobny piasek. Mieszamy z mąką, proszkiem dopieczenia, przyprawami i cukrem. Dodajemy masło, żółtka i ekstrakt z wanilii. Mieszamy do otrzymania jednolitego ciasta. Owijamy ciasto w folię i wkładamy do lodówki na 1h.
Jabłka kroimy w plasterki i skrapiamy sokiem z cytryny.
W większej patelni roztapiamy masło, dodajemy cynamon i cukier. Podgrzewamy aż wszystko się rozpuści. Dodajemy jabłka i żurawinę, mieszamy i gotujemy ok 12 minut aż większość wody odparuje. 2-3 łyżki soku z patelni mieszamy ze skrobią ziemniaczaną i dodajemy na koniec do jabłek, mieszamy. Studzimy.
Formę o wymiarach ok 23 x 33 cm wykładamy papierem do pieczenia, na dno wykładamy połowę kruchego ciasta, ugniatamy na dnie. Posypujemy 2 łyżkami bułki tartej. Wykładamy masę jabłkowo – żurawinową.
Białka ubijamy na sztywną pianę z cukrem i wykładamy na jabłka, to wierzch tarkujemy resztę ciasta.
Pieczemy ok 50 minut w 180 stopniach.
Smacznego!
2 Responses
Ale pysznie wygląda ta szarlotka 🙂 Żurawina musiała super uzupełniać ten smak!
Zurawina dała fajny posmak, ale najlepsze było te ciasto orzechowe, super połączenie