Pyszne pierożki z kurkami i cebulką z ciasta z mąką orkiszową, wersja trochę bardziej fit niż tradycyjnie.
Składniki:
0,5 kg kurek
1 cebula
150 g mąki pszennej
100 g mąki orkiszowej
2 łyżki oleju
ok 1 szkl ciepłej wody
sól, pieprz
Kurki dokładnie oczyszczamy, myjemy i drobno siekamy. Cebulkę kroimy w kosteczkę i podsmażamy z kurkami na patelni, doprawiamy solą i pieprzem. Farsz studzimy, odkładamy trochę do posypania pierogów po wierzchu.
Obie mąki mieszamy z olejem i wodą, dodajemy odrobinę soli i wyrabiamy elastyczne, gładkie ciasto. Odkładamy do lodówki na ok pół godzinki.
Po tym czasie rozwałkowujemy cienko, wykrawamy krążki i zlepiamy pierogi. Gotujemy w osolonej wodzie ok 4 minuty od wypłynięcia.
Podajemy pierożki okraszone odrobiną farszu.
Smacznego!