Ogórki z chilli- krokodylki
Pyszne, słodko-ostre i chrupiące ogórki. Przetwory z ogórków czas zacząć.
Składniki:
3 kg ogórków (najlepiej jak najmniejsze i chude)
1 główka czosnku
4 łyżki soli
1,5 szkl octu
3 szkl cukru
8 łyżek oleju
4 łyżeczki chilli
Ogórki kroimy na pół, ewentualnie większe na cztery. Przekładamy do miski i zasypujemy solą, odstawiamy na 6 godzin. Po tym czasie zlewamy powstały płyn.
Przygotowujemy zalewę, zagotowujemy ocet z cukrem, olejem i dodajemy chilli.
Do ogórków dodajemy pokrojony w plastry czosnek i zalewamy przygotowaną zalewą. Odstawiamy na noc.
Ogórki układamy dość ciasno w słoikach i zalewamy powstałą zalewą. Pasteryzujemy ok 15 minut.
Trzymamy w ciemnym, chłodnym miejscu. Dobre są juz po tygodniu.
Smacznego!