Menu+

Ogórki kiszone

Opublikowano 31 lipca, 2013 w Przetwory



ogórki kiszone

Ogórki kiszone na zimę przydadzą się jako samodzielny dodatek do obiadu, możemy z nich zrobić dobrą sałatkę, zupę czy też podać z tatarem.

Składniki:
świeże ogórki gruntowe
świeży chrzan
świeży koper- łodygi
czosnek ząbki
Zalewa:
Na 1 l wody dajemy 1 łyżkę soli
( wody dajemy tyle litrów ile kg mamy ogórków)

Ogórki dokładnie myjemy i moczymy przez noc w lodowatej wodzie, dzięki temu będą kruche. Chrzan obieramy, kroimy w mniejsze kawałki, czosnek również obieramy. Przygotowujemy słoiczki i do każdego wkładamy po trochu czosnku, chrzanu i świeżego kopru. Do słoików składamy ogórki. Przygotowujemy zalewę dając na 1 litr wody 1 łyżkę stołową soli, w zależności od tego ile mamy ogórków, tyle zalewy robimy. Zalewamy ogórki w słoikach i zakręcamy. Odstawiamy w chłodne miejsce. Gotowe są po ok 3- 4 tygodniach.

Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email



Zostaw Komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *