Menu+

Nigiri sushi z krewetką

Opublikowano 22 maja, 2012 w Dania główne, Przystawki i przekąski



Nigiri sushi chociaż wygląda na jedno z najprostszych w wykonaniu, to tak naprawdę takie nie jest.  Za to moim zdaniem jest najsmaczniejsze.

Składniki:
kilka krewetek
gotowy ryż do sushi
pasta wasabi
sos sojowy

Krewetki nadziewamy na patyczki/wykałaczki tak by się nie zwinęły. Gotujemy 10 minut w osolonej wodzie. Osączamy i usuwamy pancerzyki, nóżki it. Przecinamy w pół, tak by nie przeciąć skórki. Z ryżu robimy wałeczek, nakładamy odrobinę wasabi i dociskamy krewetkę.

Smacznego !

Print Friendly, PDF & Email



2 komentarze

  1. Ale pyszności…Ja sushi nigdy nie robiłam, ale jadam, bo lubię!

    • Bon musisz zrobić sama, naprawdę warto ! A teraz ruszyła akcja czas na sushi więc w sam raz 😉

Zostaw Komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *