Ciasto marchewkowe z cytrusową nutą, pełne rodzynek i pokryte śmietankową pianką. Marchewka to źródło licznych karotenów, witamin z grupy B oraz wapnia, żelaza, miedzi i fosforu, więc warto dodawać ją nie tylko do obiadu, ale i do ciasta, szczególnie że wychodzi z niej naprawdę pyszne ciasto. Przepis znaleziony na tej stronie, wprowadziłam małe zmiany.
Składniki:
Ciasto:
2 jajka
2/3 szklanki brązowego cukru
1 łyżeczka skórki startej z pomarańczy
1/2 szklanki oleju rzepakowego
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki żytniej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka przyprawy do piernika
3/4 szklanki startej na małych oczkach marchewki
1 szklanka rodzynek
Syrop cytrusowy:
1/3 szklanki cukru
1/3 szklanki wody
1/3 szklanki soku wyciśniętego z pomarańczy
2 łyżki soku z cytryny
Krem:
2/3 szklanki kremówki
150 g serka mascarpone
3 łyżki cukru pudru
1/2 łyżeczki pasty waniliowej
Mikserem na niskich obrotach mieszamy jajka z cukrem i skórką z pomarańczy, powoli dodajemy olej, obie mąki, proszek do pieczenia i przyprawę korzenną. Marchewkę odciskamy z nadmiaru soku i dodajemy na koniec do masy, dokładnie mieszamy. Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia ( ja piekłam w tortownicy o średnicy 23 cm). Pieczemy ok 35 minut w 165 stopniach.
Ciasto w formie odstawiamy do wystudzenia.
Przygotowujemy syrop cytrusowy. Cukier zagotowujemy z wodą w rondelku i trzymamy na ogniu aż będzie miał konsystencję syropu. Zdejmujemy z ognia i mieszamy z sokiem z cytryny i pomarańczy.
Jeszcze ciepłe ciasto nakłuwamy widelcem i polewamy syropem. Odstawiamy aż syrop wsiąknie i ciasto wystygnie do lodówki, na ok 1 h.
Przygotowujemy krem. Śmietanę ubijamy na sztywno. Mascarpone mieszamy z cukrem pudrem i pastą waniliową, a następnie delikatnie dodajemy po łyżce ubitej śmietany i mieszamy do powstania jednolitej masy.Gotowym kremem pokrywamy ciasto.
Smacznego!
2 odpowiedzi
Dziękuję za wypróbowanie naszego przepisu i podzielenie się wrażeniami 🙂 Pozdrawiam serdecznie, Beata
to ja dziękuje za przepis, pyszne ciasto