Menu+

Najlepsza karkówka z grilla

Opublikowano 25 sierpień, 2014 w Grill



SONY DSC

Pyszna karkówka w obłędnej marynacie, grillowana z plastrami cebulki.

Składniki:
ok. 10 plastrów karkówki
Marynata:
150 ml oleju rzepakowego
200 g ketchupu pikantnego
2 łyżki miodu
1,5 łyżki brązowego cukru
1 łyżka wędzonej papryki w proszku
4- 5 ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę
sól, pieprz
mielona kolendra
rozgnieciona w moździerzu gorczyca
+
2 cebule pokrojone w plastry

Składniki marynaty łączymy, doprawiamy solą pieprzem, kolendrą i gorczycą. Plastry karkówki nakłuwamy specjalnym urządzeniem do nakłuwania mięsa i przekładamy do marynaty,mieszamy aż każdy kawałek dokładnie pokryje się marynatą. Karkówkę układamy w pojemniku, przekładając plastrami cebuli. Odstawiamy do lodówki na całą noc.
Następnego dnia grillujemy razem z plastrami cebulki na wierzchu.

Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email



2 komentarze

  1. Bardzo mi się podoba ta marynata, myślisz,że do pieczonej karkówki się nada?

    • Myślę, że się nada 😉

Zostaw Komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *