Muszle makaronowe nadziewane słodką masą z serka mascarpone i jagód, wszystko polane sosem jagodowym.
Składniki:
20 – 25 szt muszli makaronowych
250 g serka mascarpone
1,5 szkl jagód (mogą być mrożone)
2- 3 łyżki cukru pudru
2 łyżki cukru
Muszle makaronowe gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Uwaga żeby nie rozgotować. Odcedzamy i pozostawiamy do ostygnięcia. Serek mascarpone miksujemy z cukrem pudrem i szklanką jagód na gładką, jednolitą masę.
W rondelku karmelizujemy 2 łyżki cukru i dodajemy pozostałe jagody. Gotujemy aż woda odparuje i całość zgęstnieje, przecieramy przez gęste sito.
Muszle nadziewamy mascarpone z jagodami, układamy na talerzu i polewamy sosem jagodowym.
Smacznego!
7 Responses
Ciekawy pomysł:) Ja zazwyczaj robię zwykły makaron z jagodami i śmietaną- a tu proszę parę modyfikacji i danie jakie wykwintne:)
Dziękuje 😉
bardzo ciekawy pomysł 🙂
Dziękuję 😉
Makaron i owoce-para idealna 🙂
Zgadzam się 😉 współgrają idealnie
Mmmm… mascarpone i jagody – pyszności! A oprócz tego fajny pomysł na wykorzystanie muszelek 🙂