Orzechowe muffinki z maślanym kremem.
Składniki:
Ciasto:
300 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
1/4 łyżeczki soli
200 g cukru
1 jajko
180 ml mleka
125 ml oleju roślinnego
2 łyżeczki ekstraktu z wanilli
1/2 szkl orzechów laskowych
Krem maślany:
200 g masła
2 szkl cukru pudru
1 łyżeczka wody różanej
barwnik spożywczy ( ja używam wiltona w żelu)
Mieszamy wszystkie suche składniki w jednej misce. W drugiej składniki mokre. Łączymy ze sobą składniki za pomocą miksera.Orzechy laskowe podprażamy w piekarniku, za pomocą ściereczki pozbywamy się skórki, rozbijamy orzechy na mniejsze kawałki w moździerzu. Mieszamy z masą na muffinki. Rozkładamy do foremki na muffinki wyłożonej papilotkami. Pieczemy ok 25 minut w 180 stopniach. Miękkie masło miksujemy do białości, dodajemy stopniowo cukier puder, na koniec wodę różaną i barwnik. Przekładamy do rękaw cukierniczego i dekorujemy ostudzone babeczki.
Smacznego!