Menu+

Muffiny z borówką i jagodami

Opublikowano 21 kwietnia, 2012 w Ciasteczka, Desery



babeczki

Pyszne, lekkie muffiny, pachnące latem, a dokładniej jagodami. Łatwe i szybkie.

Składniki:

garść jagód
garść borówek amerykańskich
120 g masła
120 g cukru
250 g mąki
1 jajko
200 g maślanki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki sody
sól
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Masło ucieramy z cukrem na gładką masę, dodajemy stopniowo jajka oraz maślankę. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, sodą i solą. Dodajemy partiami do masy z maślanką. Dodajemy łyżeczkę ekstraktu z wanilii. Dokładnie mieszamy. Jagody obsypujemy mąka ziemniaczaną i mieszamy delikatnie z masą. Foremki do muffinek napełniamy do 2/3 wysokości powstałą mieszanką. Na wierzchu wciskamy po kilka borówek. Pieczemy ok 30 minut w 160 stopniach. Gdy ostygną posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego!

Print Friendly



1 komentarz

  1. pyszne są muffinki z jagodami, coś o tym wiem

Zostaw Komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *