Nie ma nic trudnego w wykonaniu pięknych róż z masy cukrowej, które potem pięknie ozdobią nasze muffinki.
Składniki( 12 muffinek):
Ciasto :
300g mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
200 g cukru
1 jajko
180 ml mleka
125 ml oleju
Masa cukrowa:
350 – 400 g cukru pudru
50 g glukozy w proszku
2 łyżeczki żelatyny
5 łyżek zimnej wody
+ barwniki spożywcze
Składniki na ciasto mieszamy ze sobą do uzyskania jednolitej dość gęstej masy. Formę na muffinki wykładamy papilotkami i wypełniamy do 2/3 wysokości masą. Pieczemy ok 30 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu odstawiamy do ostudzenia.
Przygotowujemy masę cukrową. Do garnka wlewamy wodę i dodajemy żelatynę, gdy napęcznieje dodajemy glukozę i podgrzewamy razem na wolnym ogniu do rozpuszczenia ( nie zagotowujemy !!) .Zdejmujemy z palnika i odstawiamy do ostudzenia.
Do pojemnika blendera wsypujemy 200 g cukru pudru i dodajemy przestudzoną masę. Mieszamy.
Stolnice posypujemy cukrem pudrem i wykładamy masę, zagniatamy dodając stopniowo resztę cukru pudru. Dodajemy go tak naprawdę tyle by masa przestała się kleić, jeżeli dodamy za dużo masa będzie się kruszyć.
Połowę masy barwimy zagniatając z barwnikiem spożywczym na różowo.
Masę wałkujemy dość cienko podsypując w razie potrzeby cukrem pudrem i wycinamy za pomocą foremki płatki. Z płatków formujemy różyczki, sklejając wodą.
Ostudzone muffinki pokrywamy na wierzchu dość cienko rozwałkowaną białą masą cukrową na której odciskamy pikowany wzór.
Smacznego!
4 Responses
Zachwycające 🙂
Dziękuję
Wow, naprawdę piękne <3
Dziękuję bardzo 😉