Muffinki z kremem ze świeżych jeżyn.
Składniki( 12 muffinek):
Ciasto :
300g mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
200 g cukru
1 jajko
180 ml mleka
125 ml oleju roślinnego
Masa:
kostka masła
ok 375 g cukru pudru
1 szkl świeżych jeżyn
Składniki na ciasto mieszamy ze sobą do uzyskania jednolitej dość gęstej masy. Formę na muffinki wykładamy papilotkami i wypełniamy do 2/3 wysokości masą. Pieczemy ok 30 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu odstawiamy do ostudzenia.Połowę świeżych jeżyn podsmażamy na patelni z odrobiną cukru. Gdy się rozpadną przeciskamy je przez gęste sito, odstawiamy do ostudzenia. Masło ubijamy na jasną puszystą masę i stopniowo dodajemy cukier puder. Na koniec dodajemy ostudzony sok z jeżyn tak by uzyskać pożądany kolor masy. Gotowy krem wyciskamy na babeczki i dekorujemy świeżymi jeżynami.
Smacznego!
2 Responses
Zazdroszczę jeżynek, koło mnie niestety nie ma.
U mnie pierwszy raz tak ładnie zaowocowały 😉