Dżem morelowy z różą, lawendą i rozmarynem

 dzem-morelowy-z-roza-lawenda-i-rozmarynem

Pyszna konfitura z lawendą, rozmarynem i wodą różaną. Idealna do wypieków i deserów. Przepis z Moje Gotowanie.

Składniki:
1 kg moreli
sok i skórka z 1 cytryny
łyżeczka igieł rozmarynu
łyżka suszonych kwiatów lawendy
5 łyżek wody różanej
100 ml wódki cytrynowej
1/2 kg cukru żelującego 3:1

Morele zalewamy na 1 minutę wrzątkiem i obieramy ze skórki. Siekamy w kostkę. Skórkę z cytryny, rozmaryn i kwiaty lawendy ucieramy w moździerzu. Dodajemy do pokrojonych w kostkę moreli. Dolewamy wodę różaną, sok z cytryny, wódkę oraz cukier żelujący. Całość gotujemy 5 minut i przekładamy do słoiczków. Zakręcamy i pozostawiamy do góry dnem do ostygnięcia.

Smacznego!

 

Mogą Ci posmakować...

2 odpowiedzi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Co byś dzisiaj zjadł(a)? 😊

Search