Menu+

Dżem morelowy z różą, lawendą i rozmarynem

Opublikowano 16 sierpnia, 2013 w Przetwory



 dzem-morelowy-z-roza-lawenda-i-rozmarynem

Pyszna konfitura z lawendą, rozmarynem i wodą różaną. Idealna do wypieków i deserów. Przepis z Moje Gotowanie.

Składniki:
1 kg moreli
sok i skórka z 1 cytryny
łyżeczka igieł rozmarynu
łyżka suszonych kwiatów lawendy
5 łyżek wody różanej
100 ml wódki cytrynowej
1/2 kg cukru żelującego 3:1

Morele zalewamy na 1 minutę wrzątkiem i obieramy ze skórki. Siekamy w kostkę. Skórkę z cytryny, rozmaryn i kwiaty lawendy ucieramy w moździerzu. Dodajemy do pokrojonych w kostkę moreli. Dolewamy wodę różaną, sok z cytryny, wódkę oraz cukier żelujący. Całość gotujemy 5 minut i przekładamy do słoiczków. Zakręcamy i pozostawiamy do góry dnem do ostygnięcia.

Smacznego!

 

Print Friendly, PDF & Email



2 komentarze

  1. To musi być świetne połączenie smaków: )

    • Jest super polecam 😉

Zostaw Komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *