Menu+

Morele w karmelu

Opublikowano 16 marzec, 2012 w Desery



Sezon na morele rozpoczęty. Szybki i ciekawy deserek z tych owoców.

Składniki:
8 moreli
1 łyżka nasion karmadonu
100 g cukru
150ml czerwonego wina
2 łyżki posiekanych pistacji
250 g jogurtu naturalnego

Morele przekroić na pół, usunąć pestki. Nasiona karmadou rozgnieść w moździerzu. Owoce z karmadonem i cukrem gotować na małym ogniu, gdy cukier się rozpuści dodać wino. Zredukować do 2/3.  Pistacje uprażyć na teflonowej patelni, odstawić do wystygnięcia. Na talerzyku ułożyć morele, kleks jogurtu i posypać pistacjami.

Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email



Zostaw Komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *