Słodkie i lepiące skrzydełka w miodowo-sojowej marynacie. Do tego polecam parmezanowe łódeczki ziemniaczane.
Składniki:
6 skrzydełek kurczaka
przyprawa do kurczaka
Marynata:
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka miodu
1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
kawałek imbiru przeciśnięty przez praskę
1 łyżeczka oleju sezamowgo
1 łyżeczka mąki kukurydzianej
2 łyżeczki wody
pieprz
Skrzydełka przekrawamy na pół i marynujemy w przyprawie do kurczaka, odstawiamy do lodówki na ok 3h. Po tym czasie pieczemy kurczaka przez 30 minut w 180 stopniach.
Składniki marynaty łączymy ze sobą, wyjmujemy upieczone skrzydełka i mieszamy w marynacie. Znowu wkładamy do piekarnika i pieczmy jeszcze 10 minut.
Smacznego!