Pyszne ciasto z dwukolorowymi blatami przekładane masą z kaszy mannej.
Składniki:
Ciasto:
500 g mąki
1/2 szkl cukru
200 g margaryny
3 łyżki miodu
2 jajka
1 łyżeczka sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka kakao
szczypta soli
Masa:
3 szkl mleka
1/2 szkl cukru
150 g masła
1 cukier waniliowych
10 łyżek kaszy mannej
Polewa:
3 łyżki margaryny
3 łyżki mleka
3 łyżki kakao
3 łyżki cukru
ulubiony dżem
Wszystkie składniki ciasta oprócz kakao zagniatamy. Ciasto dzielimy na dwie części i do jednej dodajemy kakao. Następnie każdą połówkę dzielimy znów na dwa, tak by powstały 4 części. Każdą część ciasta rozwałkowujemy na kształt blachy i pieczemy kolejno ok 15 minut w 180 stopniach.
3/4 szkl mleka zagotowujemy z margaryną, cukrem i cukrem waniliowym. Pozostałe mleko mieszamy z kaszą manną. Gdy mleko się zagotuje zestawiamy z ognia, dodajemy kaszę wymieszaną z mlekiem i energicznie mieszamy. Odstawiamy do ostygnięcia.
Blaty smarujemy kolejno dżemem, potem masą.
Przygotowujemy polewę podgrzewając ze sobą wszystkie jej składniki do połączenia. Polewą pokrywamy ciasto. pozostawiamy do ostygnięcia.
Smacznego!
Jedna odpowiedź
Uwielbiam, najlepsze ciasto na Święta 😉