Menu+

Miodownik

Opublikowano 10 maja, 2012 w Ciasta



SONY DSC

Miodownik, Snickers i inne nazwy tego ciasta. Różne wykonania. Tutaj jedno moich wykonań, chociaż robię też inne. To jest pyszne, a przy tym dość szybkie w wykonaniu.

Składniki:
3 szklanki mąki pszennej
2/3 szklanki cukru
150 g masła
1 jajka
2 łyżki miodu
2 łyżeczki sody oczyszczonej
150 g orzechów włoskich
70 g masła
5 łyżek cukru
2 łyżki miodu
3 szklanki mleka
250 g masła
2 opakowania budyniu śmietankowego z białą czekoladą

Orzechy siekamy dość drobno. Masło (70 g) z miodem ( 2 łyżki) i cukrem( 5 łyżek) podgrzewamy w rondelku ciągle mieszając, Gdy wszystko się rozpuści dodajemy orzechy, mieszamy . Odstawić. Z 3 szklanek mąki, 2/3 szklanki cukru, 150 g masła, 2 jajek, 2 łyżek miodu i 2 łyżeczek sody zagnieść kruche ciasto. Podzielić na 2 części i rozwałkować na dwa blaty. Blachy wyłożyć papierem, ułożyć na nich placki i rozsmarować na jednym masę orzechową. Piec ok 10 minut w 180 stopniach. Placki odstawić do ostygnięcia i przygotować budyń z 3 szklanek mleka i 2 opakowań budyniu. Dosładzając zgodnie z opakowaniem. Budyń odstawić do całkowitego ostygnięcia. Masło utrzeć na puch i dodawać partiami zimny budyń. Kremem przełożyć blaty. Ciasto włożyć na ok 1h do lodówki by masa dobrze zastygła.

Smacznego !

Print Friendly, PDF & Email



Zostaw Komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *