Pyszne tarty bez użycia piekarnika ze świeżymi owocami. Inspiracja.
Składniki:
Spody:
1 szkl pokruszonych ciasteczek czekoladowych
4 łyżki masła
20 g czekolady gorzkiej
Nadzienie :
150 g czekolady mlecznej
1 szklanka śmietanki 36 %
1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
200 g świeżych borówek amerykańskich
Czekoladę połamaną na kawałki przekładamy do rondelka i rozpuszczamy wraz z masłem na małym ogniu. Po tym czasie dodajemy pokruszone ciasteczka i mieszamy dokładnie. Lekko studzimy i tak przygotowaną masą wykładamy posmarowane masłem formy do mini tart(najlepiej takich z wyjmowanym dnem). Wstawiamy do lodówki na ok 30 minut.
Przez ten czas w rondelku rozpuszczamy czekoladę w śmietance, nie dopuszczając do zagotowania. Pod koniec dodajemy ekstrakt z wanilii. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do ostudzenia.
Tak przygotowanym nadzieniem wypełniamy spody i posypujemy świeżymi borówkami.
Smacznego!
4 Responses
Piękne!
Zapraszamy do udziału w konkursie: https://domowe-wypieki.com/konkurs/konkurs-do-wygrania-kolorowe-slomki-do-napojow-oraz-papilotki-na-muffiny/
Dziękuje, a z konkursem chętnie się zmierzę 😉
czekolada i owoce to połączenie, które zawsze mnie pociąga. W wersji chałupniczo leniwej wrzucam borówki do miseczki i dodaję dwie ( lub wiecej) łyżek nutelli:) lubię jędrną strukturę borówek w połączeniu ze słodyczą czekolady…
Nutella z borówkami 😀 mniam